Sometimes we want to uncover out the expression of one activity.We have the right to calculate the term or time elapsed if we understand the starting andfinishing time. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. And also reaches theschool at 9:30 a.m. The moment taken by the bus to reach college is 09:00 – 09:30which is equal to 30 minutes. So, the college bus bring away 30 minute to with theschool.

You are watching: How many minutes have elapsed between 1:30 pm and 4:45 pm


Let us think about some more examples entailing calculation ofduration of an activity.

1. Uncover the elapsed time indigenous 8:00 a.m. Come 7:30 p.m.

Solution:

Time distinction from 8:00 a.m. To 12:00 noon = 4 hours

Time difference from 12:00 noon come 7:30 p.m. = 7 hrs 30minutes

Total time elapsed = 11 hours 30 minutes.

2. Find the elapsed time indigenous 1350 hours to 2200 hours.

Solution:

2200 hrs - 1350 hours

                      Hours          Minutes

                        2 2                0 0

                     - 1 3                 5 0     

                          8                 1 0     

Therefore, time elapsed = 8 hours 10 minutes.

3. What time would it be 4 hrs 20 minutes after 7:10 a.m.?

Solution:

7:10 a.m. = 0710 hours

                      Hours          Minutes

                          7               1 0

                      +  4                2 0     

                        1 1                3 0     

Therefore, time ~ 4 hours 20 minutes will be 11:30 a.m.

Questions and Answers on Elapsed Time:

1. Complete the table based on Elapsed Time:


S.No.

Starting Time

Duration

Finishing Time

(i)

11:25 a.m. 

__________

3:40 p.m.

(ii)

__________

5 hours 25 minutes

9:20 p.m.

(iii)

1359 hours

__________

9:19 p.m.

(iv)

8:27 a.m.

30 minutes

__________

(v)

12 a.m.

__________

3:03 a.m.


*

Answer:

(i) 4 hours 15 minutes

(ii) 3:55 p.m.

(iii) 7 hours 10 minutes

(iv) 8:57 a.m.

(v) 3 hrs 3 minutes

2. If it"s 7:21 p.m. now, what time will certainly it it is in in 12 hours?

6:21 p.m.

8:41 p.m.

7:33 p.m.

7:21 a.m.

Answer: 7:21 a.m.

3. If it"s 5:00 p.m. Now, what time will certainly it be in 30 minutes?

6:30 p.m.

5:30 a.m.

5:30 p.m.

7:30 p.m.

Answer: 5:30 p.m.

4. If it"s 4:40 p.m. now, what time will it it is in in 30 minutes?

6:10 p.m.

5:10 p.m.

5:20 p.m.

5:00 a.m.

Answer: 5:10 p.m.

5. If it"s 4:21 p.m. now, what time will it be in 12 hours?

6:21 a.m.

8:41 p.m.

4:33 p.m.

4:21 a.m.

Answer: 4:21 a.m.

6. If it"s 4:21 p.m. now, what time will it be in 2 hours?

7:21 p.m.

6:21 p.m.

4:23 a.m.

4:41 p.m.

Answer: 6:21 p.m.

7. If it"s 5:25 p.m. now, what time will certainly it it is in in 8 hours and also 35 minutes?

12:00 a.m.

2:00 a.m.

12:55 p.m.

1:55 a.m.

Answer: 2:00 a.m.

8. If it"s 5:25 p.m. now, what time will certainly it be in 3 hours and also 30 minutes?

9:25 p.m.

8:55 p.m.

8:25 a.m.

8:00 p.m.

See more: How Many Amps Does A Microwave Use Across It’S Various Capacity?

Answer: 8:55 p.m.

9. If a train journey starts at 4:00 p.m. and end at 7:00 a.m., how long is the train ride?

17 hours

12 hours

2 hours

15 hours

Answer: 15 hours

10. If a movie beginning at 7:00 p.m. and ends at 11:00 p.m., how long is the movie?

3 hours

100 minutes

2 minutes

4 hours

Answer: 4 hours

11. If a play starts at 6:00 p.m. and ends at 9:30 p.m., how long is the play?